Mehevän herkullinen ahven



Kyllä tuli herkullisen maukasta ahventa, ja oli tuoretta, juuri katiskasta saatu.

Vilerattu ahvenfile, eli ei oteta nahkaa ja suomuja pois.  Näin paistamisen aikana säilyy todella mehukkaana ja maukkaana.
Pintaan suolaa, mustapippuria, sitruunapippuria ja Currya.

Sitten runsaassa voissa paistetaan ensin nahkapuoli ja sitten käännetään fileen sisäpinta.

Perunoita oli aiemmin keitetty ja kuorin, maustoin siirapilla, suolalla ja pippurilla.  Paistumaan folioon ja runsaasti sipulia sekaan.  Maistuu perunoiden ja kalan kanssa.  Omassa purkissa kasvanutta tillia ja lehtisalaattia.  Siinä sunnuntain ateria.

Kalakaveri




 Kalakaveri ilmestyy heti laiturille, jos sinne kävelee ja on onki, tai virveli kädessä.   Piilosta kyllä heti tulee kaveriksi.  Samoin, jos veneellä käy järvellä, seuraa rannassa, että kalaan lähtivät ja heti kun palataan tulee jalkoihin, hinkaa ja hinkaa itseä, että toitteko kalaa.  Maistuu vileet kyllä todella hyvältä.




Permanentti omin kätösin


Permanentti itselle laiturinreunalla käärien.  Omaan päähän on aika vaikea laittaa rullia, mutta kyllä se kymmenien vuosien kokemuksella onnistuu.  Ei kyllä kannata peilistä katsoa, silloin rullat pyörivät väärään suuntaan.  On nimiyttäin niin outo oma hius ammattilaisille, että ei uskalla mennä.  Muutamia vuosien varrella on tullut kokeiltua, mutta aina on palanut.  Itse kun tekee, tietää tarkkaan ajat ja aineet.  Onnistuu kivasti.

Pieni kasvihuone

Terttutomatti

Musta tomatti

Tavallinen punainen tomatti
Keltainen kesäkurpitsa


Cili

Kasvihuoneen tuotoksi.  Toivottavasti alkaa väriä tulemaan.  Lisäksi kasvaa avomaankurkkua, ja on niin kovassa kasvussa, että kasvihuoneen laatikon ulkopuolella menee jo metrikaupalla maata pitkin ja kukkii kovasti.  Sipulia kymmenkunta ja ovat hyvässä kasvuvauhdissa.  Lehtisalattia on jo saanut syödä ja herneetkin ovat kovassa tahdissa kasvun suhteen.  Omaa vihermaata vaikka ei ole kuin neliö, missä kasvatan.  Kaikki hyvässä sovussa ja odotan, että pääsen tekemään talveksi kurpitsapikkelsiä ja kurkkusalattia.
Paprika

Iltayön tunnelmia




Vitamiini ja hivenaine pommi kesäsämpylä

Pellavansiemen sisälrää/100g
Energiaa1883 kJ (450 kcal)
Proteiinia20 g
Imeytyvää hiilihydraattia1 g
Kuitua28 g
Rasvaa41 g
josta tyydyttynyttä3,4 g
josta kertatyydyttymätöntä7,4 g
josta monityydyttymätöntä30 g

Pellavansiemen sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä 
B-, E- ja K-vitamiineja.

Valkosopuli sisältää myös A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D- ja E-vitamiinia, kuten kalsiumia, kuparia, rautaa, potassiumia ja seleeniä.

4-viljan ravintosisältö / 100 g

Energiaa 320 kcal
Proteiinia 11 g
Hiilihydraatteja, 63 g
josta sokeria 1,8 g
Rasvaa, 2,8 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,5 g
Ravintokuitua 12 g
Natriumia 0,005 g

Oliiviöljyssä on vähemmän ravinteita kuin rypsiöljyssä ja se on myös huomattavasti kalliimpaa tavalliseen rypsiöljyyn verrattuna. Omega-3 rasvahappoja on hyvin vähän ja tämä on miinuspuoli rypsiöljyyn verrattuna.  Oliiviöljyssä parempaa on se, että se imeytyy elimistöön tehokkaammin. Oliiviöljy kestää paistamista paremmin kuin rypsiöljy ja tämä on sen valtti. Tämän takia voisin enemmän kallistua oliiviöljyn puolelle.  Oliiviöljyissä käytetään nimityksiä neitsyt ja extra neitsyt. Ilmeisesti extra neitsyt on näistä paras ja terveellisin vaihtoehto. Tosin sanotaan, että tavallinen neitsytöljy on parempaa ruoanlaitossa. Extra neitsyt ilmeisesti ei kuumentamista kestä niin hyvin. Mutta en tiedä onko näissä huomattavaa eroa. Melkein kaikki öljyt kaupassa ovat extra neitsyitä nykyään.

Pellavansiemen, valkosipuli, moniviljasämpylä

Pellavansiementä 2 rkl
Valkosipulin kynsi
Vettä
Siirappia puoli kahvikupillista
Suolaa, oliiviöljyä
4-viljan litistettyjä ryynejä
Vehnäjauhoja 3 kupillista
Ruisjauhoja 1 kupillinen
Grahamjauhoja 2 kupillista
Hiivaleipäjauhoja sen verran, että on helppo leipoa.  Ei liian kovaa taikinaa.

Kaasu uunissa paistelen, kestää vähän pidempään kuin sähköuunissa, mutta maukkaita sämpylät ovat.

Vierailla vesillä

Saartemme välissä on tänä aamuna kaksi joutsenta, eivät ole meidän omia.  Omilla on viisi poikasta ja nämä ovat varuillaan, koska tietävät tilanteen.  Järvellä on kohta kova mekastus, koska näillä on tarkat reviirit ruuan riittävyyden takaamiseksi.