Vitamiini ja hivenaine pommi kesäsämpylä

Pellavansiemen sisälrää/100g
Energiaa1883 kJ (450 kcal)
Proteiinia20 g
Imeytyvää hiilihydraattia1 g
Kuitua28 g
Rasvaa41 g
josta tyydyttynyttä3,4 g
josta kertatyydyttymätöntä7,4 g
josta monityydyttymätöntä30 g

Pellavansiemen sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä 
B-, E- ja K-vitamiineja.

Valkosopuli sisältää myös A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D- ja E-vitamiinia, kuten kalsiumia, kuparia, rautaa, potassiumia ja seleeniä.

4-viljan ravintosisältö / 100 g

Energiaa 320 kcal
Proteiinia 11 g
Hiilihydraatteja, 63 g
josta sokeria 1,8 g
Rasvaa, 2,8 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,5 g
Ravintokuitua 12 g
Natriumia 0,005 g

Oliiviöljyssä on vähemmän ravinteita kuin rypsiöljyssä ja se on myös huomattavasti kalliimpaa tavalliseen rypsiöljyyn verrattuna. Omega-3 rasvahappoja on hyvin vähän ja tämä on miinuspuoli rypsiöljyyn verrattuna.  Oliiviöljyssä parempaa on se, että se imeytyy elimistöön tehokkaammin. Oliiviöljy kestää paistamista paremmin kuin rypsiöljy ja tämä on sen valtti. Tämän takia voisin enemmän kallistua oliiviöljyn puolelle.  Oliiviöljyissä käytetään nimityksiä neitsyt ja extra neitsyt. Ilmeisesti extra neitsyt on näistä paras ja terveellisin vaihtoehto. Tosin sanotaan, että tavallinen neitsytöljy on parempaa ruoanlaitossa. Extra neitsyt ilmeisesti ei kuumentamista kestä niin hyvin. Mutta en tiedä onko näissä huomattavaa eroa. Melkein kaikki öljyt kaupassa ovat extra neitsyitä nykyään.

Pellavansiemen, valkosipuli, moniviljasämpylä

Pellavansiementä 2 rkl
Valkosipulin kynsi
Vettä
Siirappia puoli kahvikupillista
Suolaa, oliiviöljyä
4-viljan litistettyjä ryynejä
Vehnäjauhoja 3 kupillista
Ruisjauhoja 1 kupillinen
Grahamjauhoja 2 kupillista
Hiivaleipäjauhoja sen verran, että on helppo leipoa.  Ei liian kovaa taikinaa.

Kaasu uunissa paistelen, kestää vähän pidempään kuin sähköuunissa, mutta maukkaita sämpylät ovat.

Ei kommentteja: