14.1.2015 edetään halvalla ruualla

 14.1.2015 edetään halvalla ruualla

Tänään piristystä puuron päällä itse kesällä poimittuja mustikoita. Maitoa ja palaan eilen paistettua patonkia.

Lounaalla jälleen lihakeitto ja maitoa. Tuo lihakeitto onneksi paranee, mitä useammin lämmittää.

Päivällisherkku. Ruismarjapuuro hauduttamalla. 

En voi olla ylittämässä haudutuskattilaan. Nyt tuli makuelämys vuosilta 1959-1965. Kansakoulussa. Silloin jokaisen oppilaan täytyi tuoda kouluun, marjoja, perunoita, jauhoja. Perheiden mahdollisuuksien mukaan. Meillä se ei ollut ongelma. Marjoja poimittiin joka vuosi monta saavillista ja niitä säilöttynä talvella ulko aitassa, josta aina käytiin kaivamalla jäisiä marjoja. Niihin lisättiin vehnäjauhoja ja sokeria. Että vesi tulee vieläkin kielelle. Miksi ei enään nykyisin käytetä marjoja siten?
Koulussa oli herkkupäivä, kun keittäjä oli valmistanut ison kattilallisen, koko koulun oppilaille ruismarjapuuro. Tänään valmistamani puuro onnistui niin hyvin.
Makuelämys menneisyydestä ja kerran kanssa.

Ruismarjapuuro

2 litraa vettä
Ruisjauhoja
Annetaan muhia pitkään.
Lisätään makeudeksi siirappia.
Jos haudutuksessa tulee liian löysää, eli sen voi tehdä. Lisää jauhoja ja anna hautua lisää. Hyvin lusikoitavaa, silloin parasta.

Toinen kokeilu pataleipää

Vehnäjauhoja
Hiivaleipäjauhoja
Ruisjauhoja
Haaleaa vettä
Hiivaa

Tee löysä taikina ja anna muhia 22 tuntia.
Kaada jauhojen päälle, käännä pari kertaa ja voitele uuni pata. Laita taikina pataan ja anna levätä pari tuntia.
Laita pata kylmään uuniin. Lämpö 225 asteeseen anna paistia kansi päällä puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä vartti.


Tämän päivän ruoan hinta 0,89€ Ruisjauhoja kilo, josta vielä tulee joko leipää tai puuroa.
Lähetetty Sony Xperia™ ‑älypuhelimestani

Ei kommentteja: