Muurikalla lättyjä

Meillä mökillä on tämmöinen ed omistajan kyhäämä lätynpaistopaikka. Ei olle hävitetty, koska siinä on sitä jotakin. Saa luonnonhelmassa paistaa ja syödä lättyjä.

Lättyresepti

Litra maitoa, pari ruokalusikallista sokeria, suolaa kuusi kananmunaa.
Sekoita hyvin. Lisää puoli desiä ohrajauhoja ja desin verran luomu vehnäjauhoja.

Jätä turpoamaan puoleksi  tunniksi. Taikinan täytyy olla löysää, koska itse pidän ohuista lätyistä

Munakas


Herkullinen munakas kahdelle

Munakkaan aineet

Pussillinen herne-maissi-porkkanasekoitusta, paista hetki voissa. Sekoita erikseen neljä kananmunaa, curcumaa ripaus, mustapiöpuria, hienoa merisuolaa ja sipulisilppu. Loraus maitoa ja sekoita sen verran, että munat rikkoutuvat. Kaada seos vihannesten päälle pannulle ja paista kohtalaisella lämmöllä. Kun reunat alkavat ruskettua, käännä puoli munakasta toisen puolikkaan päälle. Herkuttele ruisleivän ja maidon kanssa.

Harmaalokin iso perkesaalis



Kalaa ja purkitus

Sinappiset herkut
Tomattiset kalaherkut
Purkituslaite, oltava tarkkana, että kansi on varmasti kiinni, että ei pääse ilmaa purkkeihin. 
Tässäpä purkit valmiina ja tekovälineenä painekattila.
Sinappimausteinen kalasäilyke
Haukea, ahventa fileenä ja paloiteltuina
Sinappia 1-2 dl
Oliiviöljyä 1 dl
Sipulia renkaina tai silppuna
Sitruunapippuria
Mustapippuria
Valkopippuria hiven
Hienoa merisuolaa
Seuraavia oman mieltymyksen mukaan
Curcumaa, aromisuolaa, paprikaa, sitruunaa, sitruunamelissaa, lipstikkaa

Voit aivan oman mieltymyksesi mukaan maustella lientä. Lisäksi kalojakin voit valita mitä kulloinkin tulee. Lahnakin käy ja kaikki säret ym ovat aivan hekkuja.  Myös isot kalat sopii, kuuskiloisenkin ruodot sulaa hienoksi ja antaa täydennystä ravintopuoleen.

Aloita lisämään kaloja paloina ja saa olla aika kookkaita. hyvin liemeen sekoittamalla.

Tomattiset säilykekalat
Kalaa hileroituna ja paloiteltuna 1-2 kg
Tomattiketsuppia tai pyrettä 1-2 dl
Oliiviöljyä, rypsiöljyä 1 dl
Merisuolaa hienoa
Mustapippuria
Valkopippuria
Sitruunan mehua

Mausteet sekoitetaan hyvin ja lisätään kalanpalat ja sekoitetaan hyvin, niin että kaikki palat saavat marinaadin.

Tämän jälkeen purkitetaan. Noin 2/3 laitetaan purkkiin. Keitetään purkit painekeittimellä puolitoista tuntia. Sitten kattila jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä. Itse laitan kattilan järveen.. Jäähtyneet purkit säilytetään kuivassa viileässä paikassa. Säilyvät kyllä honeen lämmössäkin.

Terassin uusi pinta.

Olin hankkinut pari vuotta sitten terassikaiteeseen maalia. Nyt oli sen uusimisen hetki. Purkki vaan tarttui käteen. Ei auttanut muu kuin sutin etsiminen ja sekin oli sitä varten maalin  oston yhteydessä ostettu, joten hommiin. Siinähän aurinkoinen iltapäivä hurahti. Sauna oli kerennyt lämmetä niin siitä vain löylyihin Ihana kesäsää jatkuu terassilla. Ei vielä maalatulla.

Ja se eilinen projekti, terassin penkit. Nyt on aika valita väri. Ei perus sinistä, vaan väriä katsoin omasta kesän värikartasta, josta pukeutumiseenkin katson. Sininen sai sekaansa hiukan keltaista Miranolia ja täydellinen sävy. Ei liian vihreä, vaan oikea turkoosi minulle. Syy miksi käytän pukeutumisen värikartan värejä ln se, että minä penkillä istuessani hehkun kuten oikeisiin sävyihin pukeutuneenakin. joten laitampa tuloksesta kuvan liitteeksi.

Ulkoterassin penkit uuteen väritykseen

Kesäkalusteiden uusiminen jatkuu. Nämä ovatkin vähän hankalammat, mutta ei voi antaa olla. Ovat päästäneet ilmoilla lakkauksen irti ja kulunut. olivat kuivumassa, että saa hiotuksi. Painoin oli hankala saada lakkaa irti, mutta tyä tehty ja sitten tartunta pohjamaali pintaan ja jäävät kuivumaan seuraavaan päivään. Maalikaupasta tarttui mukaan Miranolia. Sinistä, keltaista ja valkoista. Mikähän väri näihin mahtaa tulla.