Maukas kesäkaali

Hei. Sain inspiksen ostamastani kesäkaalista.

1 kesäkaalikerä silputtuna
Voita ja vettä
Neljä keskikokoista kesäporkkanaa
Kaksi valkosipulia, purjoa tai kesäsipulia
Hienoa merisuolaa
Mustapipluria
Curcumaa
Kiehuttele hiljalleen reilu puoli tuntia.
Lisää sipulikeitto pussi, sokeria tai hunajaa ja kermaa. Kiehauta ja sekoita, niin että sipulikeitto on puuroutunut.  Anna muhia kannen aalla, koska kaali paranee pidempään muhiessaan.

Kaunis ryppyvarsinen sukka

IHANAT NÄISTÄ TULI, KUIn juhannuksen aIkaan _kukkivat syreenit

Kevät talvesta lähtien on oman värikarttani mukainen sukkalanka odottanut aloitusta. Nyt kun kesä muuttui viileäksi niin puikot vain ui käteen ja ei kun neulomaan.

Langan puikkosuositus neljä. Testasin käsialani ja päädyin kolmen numeron puikkooon.

Aloiti eka puikolle 13 ja kahdelle seuraavalle 15 viimeiselle 17. Teen aina näin, että ei jäisi suurta eroa kierroksen alkuun. Kun aloitan tästä vien viimeisen puikon kaksi silmikkaa ensimmäiselle puikolle, joten nyt kaikilla on 15 eli yhteensä 60.

Aluksi neulon 10 kierrosta yks oikein yks nurin resoria.

Kuvio alkaa 1-2 kierroksen oikeilla silmukoilla.
3 krs yks nurin neljä oikein kierros loppuun.
4 krs kaks nurin kolme oikein.
5 krs kolme nurin kaks oikein.
6 krs  neljä nurin yks oikein.
7 krs viis nurin ( eli kaikki nurin.
8 krs kierros nurin.
9 krs yks oikein neljä nurin.
10 krs kaks oikein kolme nurin
11 krs kolme oikein, kaks nurin.
12 krs neljä oikein, yks nurin.
13-14 krs kaikki oikein.

Seuravat toistaen em kierroksia.

Tein kuvioita viisi. Tarkoittaa kohollaolevia kun etenet. Sitten aloin kavennukset keskeltä takaa, nilkkaa kohti.
Kavennan kaksi yhteen ensimmäisen puikon alussa ja viimeisen puikon lopussa. Nämä kavennukset teen aina nurjan kuvion ja taas oikean kuvion vaihtuessa. Kaventuu kymmenen silmää. Nyt nilkasta ei tule liian löpsö.

Tässä vaiheessa teen toisen varren, koska en tiedä riittääkö lanka, kun sitä on vain yksi kerä 150 g. Tätä nyt jännitän.

Katsotaan seuraavassa postauksessa miten käy.

Muurikalla lättyjä

Meillä mökillä on tämmöinen ed omistajan kyhäämä lätynpaistopaikka. Ei olle hävitetty, koska siinä on sitä jotakin. Saa luonnonhelmassa paistaa ja syödä lättyjä.

Lättyresepti

Litra maitoa, pari ruokalusikallista sokeria, suolaa kuusi kananmunaa.
Sekoita hyvin. Lisää puoli desiä ohrajauhoja ja desin verran luomu vehnäjauhoja.

Jätä turpoamaan puoleksi  tunniksi. Taikinan täytyy olla löysää, koska itse pidän ohuista lätyistä

Munakas


Herkullinen munakas kahdelle

Munakkaan aineet

Pussillinen herne-maissi-porkkanasekoitusta, paista hetki voissa. Sekoita erikseen neljä kananmunaa, curcumaa ripaus, mustapiöpuria, hienoa merisuolaa ja sipulisilppu. Loraus maitoa ja sekoita sen verran, että munat rikkoutuvat. Kaada seos vihannesten päälle pannulle ja paista kohtalaisella lämmöllä. Kun reunat alkavat ruskettua, käännä puoli munakasta toisen puolikkaan päälle. Herkuttele ruisleivän ja maidon kanssa.

Harmaalokin iso perkesaalis



Kalaa ja purkitus

Sinappiset herkut
Tomattiset kalaherkut
Purkituslaite, oltava tarkkana, että kansi on varmasti kiinni, että ei pääse ilmaa purkkeihin. 
Tässäpä purkit valmiina ja tekovälineenä painekattila.
Sinappimausteinen kalasäilyke
Haukea, ahventa fileenä ja paloiteltuina
Sinappia 1-2 dl
Oliiviöljyä 1 dl
Sipulia renkaina tai silppuna
Sitruunapippuria
Mustapippuria
Valkopippuria hiven
Hienoa merisuolaa
Seuraavia oman mieltymyksen mukaan
Curcumaa, aromisuolaa, paprikaa, sitruunaa, sitruunamelissaa, lipstikkaa

Voit aivan oman mieltymyksesi mukaan maustella lientä. Lisäksi kalojakin voit valita mitä kulloinkin tulee. Lahnakin käy ja kaikki säret ym ovat aivan hekkuja.  Myös isot kalat sopii, kuuskiloisenkin ruodot sulaa hienoksi ja antaa täydennystä ravintopuoleen.

Aloita lisämään kaloja paloina ja saa olla aika kookkaita. hyvin liemeen sekoittamalla.

Tomattiset säilykekalat
Kalaa hileroituna ja paloiteltuna 1-2 kg
Tomattiketsuppia tai pyrettä 1-2 dl
Oliiviöljyä, rypsiöljyä 1 dl
Merisuolaa hienoa
Mustapippuria
Valkopippuria
Sitruunan mehua

Mausteet sekoitetaan hyvin ja lisätään kalanpalat ja sekoitetaan hyvin, niin että kaikki palat saavat marinaadin.

Tämän jälkeen purkitetaan. Noin 2/3 laitetaan purkkiin. Keitetään purkit painekeittimellä puolitoista tuntia. Sitten kattila jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä. Itse laitan kattilan järveen.. Jäähtyneet purkit säilytetään kuivassa viileässä paikassa. Säilyvät kyllä honeen lämmössäkin.