Kallis ruoka

Olen usein miettinyt ruoan kalleutta. Hintaan vaikuttaa omat tulot. Mitä enemmän sinulla on tuloja. Sitä on paremmin vara ostaa kallista, hienoa, monimutkaista, ohjelmien houkuttelemaa ruokaa. Tai sitten mahdollisimman valmista ruokaa. Halpoja ruoka-aineita on kesän aikana todella paljon. Voit yrttejä viljellä vaikka parvekkeella, kasvihuoneessa, mielikuvituksen mukaan. Luonnosta voit keräillä erilaisia kasvin lehtiö ja tehdä oikeata vihreätä teetä. Itse olen kuivannut mustaherykan, vadelman ja koivun lehtiä. On muuten tullut todella herkullinen yhdistelmä. Lehtien kuivaaminen on helppoa, tarvii vain olla tarkkana, että ei ole liian paksulti, että eivät pääse homehtumaan.  Aurinko kuivattaa hyvin. Ei tarvi ostaa vihreitä tee pusseja, kalliita. Lisäksi keräilin voikukan nuppuja ja kukkia ja valmistin niitä keittämällä mehua, se alentaa verenpainetta. Mustaherukan lehdistä kompostimehua, siinä eruttäin runsaasti C-vitamiinia. Lisäksi sillä on munuaisia puhdistava vaikutus. Tämähän on alkua, marjoja metsät pullollaan siitä saa hillot, mehut ym. Jos on hyvät säilytystilat, viljelet kesällä perunat, porkkanat, lantut , nauriit, kaalit. Itseni herkkuja on säilötyt punajuuret, kurkut, kurkkusalaatti, kurpitapikkels jne. Jos ei ole säilyvää kellaritilaa, pakastimia on lähes kaikilla. Ja mitä aarteita järvi antaa, mahtavaa sisävesi kalaa.  Onko me unohdettuunohdettu luomu kasvanut kala, ei itämeren saasteita. Herkkuja talveksi.  Valmistat laatikoita ja syksyisin usein saa ostaa lihaa halvemmalla ,sekin säilyy pakkasessa. Ja mitä kaikkia herkkuja siitä voitkaan valmistaa. Hyviä tilalla kasvatettua viljaa on saatavana sämpylöihin, leipiin, patonkiin, pulliin kakkuihin. Aina kun jää joitakin välikäsiä pois, ruoka on edullisempaa ja perheelle yhteistä tekemistä.Lisäksi koko kesän jatkuva sienikausi Mitäpä sitä talvenaikana, kuin jotakin tuoretta ja maitoa ja voita. Näin voi säästää ja ostaa pienellä rahalla talvikauden särvintä.

Upea aamunsarastus




>>>Kauniit pilvimuodostelma niityn yllä aamulla aikaisin.  Kosteus on muodostanut sumua niitylle ja pilvet niin taidokkaasti aamun valossa näkyy

Auringonvalon leikkiä



Metsän läpi paistava kesäkuinen kuuma aurinko, loistaa kuin olisi järvi tulessa.  Todella upean näköinen.  Samoin puiden lomassa loimoileva auringon valo, on tämä luonto hienoa.  Sama aurinko näyttää todella kivalta pihakasvillisuuksiin paistaessaan.  Mustika ja puolukan varpuja.  Sammal on kuivunut pois, kun ei ole satanut pitkään aikaan.  Samalhan ihanasi nousee kuten karhun turkki, kun se saa riittävästi vettä.  Tämä lämmin aurinkoinen ilma on veden äärellä todella ihnaa, kun kuumentaa, pulahdat veteen ja iho samalla viilenee.  Ei ole ongelmia lämmön kanssa.

Hei, ihana juhannusolut, omatekemä ja iso kuu




No niin, nyt sitten päästiin maistamaan muutama kuukausi sitten valmistettua olutta.  Sehän oli Shouttia.  Aika tummaa.  Niin pitääkin, että on makua.  Kaikkein parasta siinä kuitenkin on tuo valtavan hieno, kestävä vaahto.  Kun juo pullosta, vaahto säilyy koko oluen juonnin ajan. Onnistunutta.  Makukin on jo tullut oma, kun on riittävän kauan antanut jälkikäydä.  Todella hyvää.  Eikä ole hiivaa pullossa, kuten usein käy kun itse oluen valmistaa.  Liivate auttoi ja silti olut on käynyt kunnolla.

Oli muuten todella iso kuu, juuri juhannuksenaikaan.  Täysikuu.  Seuraavan kerran kuu on näin lähellä elokuussa 2014.

Murphyn laki juhannuksena









No niin.  Juhannus on juhlittu rakkaiden kanssa. Ihania. Kaikki valmistelut tehty. Kaikki tarpeellinen siivottu. Ruokien esivalmistelut pulkassa. Kukkia juhannuksen kunniaksi esillä. Vieraita vastaan, tuuletkin osuvat saari näkökulmasta ihan sopivasti. Yläilmojen Jumalakin on osallistunut sallimalla kunnon juhlasään. Kun haluan aina järjestää kaiken etukäteen. Tein trukkilavan päälle  pihapiiristä kerätyistä kuivista puun oksista, sekä puista riisutuista kuivista oksista kokon. Illan lähetessä puolta yötä aloin houkutella porukoita kokon polttoon. Sain kuulla kommentteja, meidän äidin kokkotulista. Aloin siinä itsekin pikkuhiljaa tulemaan epävarmaksi onnistumisesta. En itseasiassa ollut tarkoin miettinyt miten lavan risuineen pudottaa järveen palamaan. Tulihan matkaan mutkia. Kokko purettiin ja lava ensin järveen ja sitten tulet kokkoon.  Olipa mahtava tuli ja ilma.

Itse asiassa se Murphyn laki pikkuhiljaaalkaa ilmetä. Kaasujääkaappi on palvellut 70-luvulta saakka ja vaikka ei jatkuvassa käytössä, kuten mökkielämässä harvoin on jatkuvaa käyttöä. Kaappi tyhjennettiin useaan kertaan. Käänneltiin ja puisteltiin. Voimeksi pidettiin täysin ylösalaisin. Ei mitään vaikutusta. Nuohous paransi liekin väriä, mutta ei tuonut kylmää. Ruokaa kyllä meni pilalle.

Ihania perheitä


Täällä järven tuntumassa on mukava seurailla noita kesän perhetapahtumia.  Läheisessä saaressa olevalla lokilla näyttää olevan yksi poikanen ja sitä kyllä huolletaan.  Veneen yrittää häätää kauemmaksi, että ei vain poikasen lähelle mentäis.  Kuikkaperhe, joka asustaa tässä saarten tuntumassa, on paikka ja pariuskollinen kuten on joutsenkin.  Molempia tässä asuu kesäisin.  Kuikkaparilla näyttää olevan kaksi poikasta, toinen ihan tavallinen isin ja äidin tasainen ja rauhallinen.  Toinen on aika ihmeellinen, sukeltaa j a kalastaa  jo vaikka vasta on  päässyt vanhempien kanssa uimaan.  Ei aikaisemmin ole nähty sellaista.  Ovet aika isoksi asti aina emojen seurassa ja vanhemmat kantaa kalaa ja syöttävät poikaisia.  Tämä on erikoinen tapaus.  Joutsenpariskunta uitti tänään viittä poikastaan, hyvin on heilläkin pesintä onnistunut. 

Mahdoton juhannuskala

Johan antoi oppia, miten isoja kaloja väsytetään.  Lähdimme siivouspäivän kunniaksi kalaan.  Kalakalenteri ennusti kalojen alkavan liikkua ja syövän.  Niin todellakin oli, omasta saaresta lähdettiin ja muutaman kymmenen metrin päässä tuntui, kuin ois uistin tarttunut lujasti pohjaan, mutta vapa vapisi.  Silloin totesin, että nyt taidettiin päästä saaliille.  Vähän matkaa kelattuani, siima alkoi hurtata ja kala veti kovati veneestä poispäin.  Siima kireällä, tärkeä opatus.  Yli puoli tuntia sitä väsyteltiin, kävi useamman kerran veneen vieressä ja selkä oli näkyvissä, mutta onnekseni ei potkaissut.  Kalan saatuamme lopulta veneeseen pitkän väsyttelyn jälkeen.  Siinä tuumailtiin että saisko sen koukulla vai mahtuuko haaviin.  No lopulta haavi valmiina ja kala oli väsyksissä.  Niin se mennä luiskahti haaviin ja siitä veneeseen.  Saari oli onneksi niin lähellä, että pidettiin vänkäle haavissa ja ajettiin varmuuden vuoksi omaan rantaan, että ei karkais.  Olipa todella ihme, miten se kesti noin pitkän väsytyksen, eikä päässyt irti.  Pieni ruohikkouistin oli tarttunut suupieleen, ei edes kunnolla suussa.  Ehkä se ei lähtenyt potkimaan sen vuoksi juuri. Eipä ole ennen päässyt tällaista kokemaan.  Kala punnittiin 5,0 kg ja pituus 92 senttiä.  Oli siinä melko yrmy. Leuka on kyllä heti kuin pedolla ainakin. Kala perattiin, fileerattiin ja laitoin suolaan, siksi aikaa, kun haettiin lisää, että saadaan koko painekattilallinen purkkeja ja säilöön. Tuli haukea vieläkin, puolitoistakiloinen ja muutama kilon paikkeilla.  Menihän siinä aikaa, kun kalat saatiin purkkiin, mutta mahtavaa ruokaa talven varalle. Varsinkin, kun luin juttua itämeren lohesta ja taimenesta, kuin vähän niitä Ruosin tervveysviranomaisten mielestä saa käyttää.  Suomessa hyväksytään kymmnenkertainen määrä.  Linkii, josta luin asiasta.  Kyllä nämä sisävesien kalat ovat eri terveellisä.

http://yle.fi/uutiset/ruotsi_varoittaa_lohen_taimenen_ja_silakan_syonnista/6684777

Sain hienon reseptin, joten jaan sen teille, jos vaihtelua haluatte kalasäilykkeisiin.

1 omena kuutioina
2 tomattia kuutioina
Sitruunapippuria
Musta ja valkopippuria

Sipulia kuutioina

Siirappia
Rypsiöljyä
Suolaa

Nämä sekaisin ja kala kuutioiksi ja purkkiin.  Peltipurkit, kannet hyvin kiinni ja kerroksittain kattilaan.  Keittoaika on 90 min.  Senjälkeen kattila järveen, 20 minuutiksi että jäähtyy kunnolla ja paineet tulevat ulos.  Kansi auki, vedet pois ja purkit kuivaan jähtymään.  Herkkujen herkkua.

ry
q

Erittäin hyvää keskikesän juhlaa kaikille lukijoilleni simakupin hymyllä.