Mahdoton juhannuskala

Johan antoi oppia, miten isoja kaloja väsytetään.  Lähdimme siivouspäivän kunniaksi kalaan.  Kalakalenteri ennusti kalojen alkavan liikkua ja syövän.  Niin todellakin oli, omasta saaresta lähdettiin ja muutaman kymmenen metrin päässä tuntui, kuin ois uistin tarttunut lujasti pohjaan, mutta vapa vapisi.  Silloin totesin, että nyt taidettiin päästä saaliille.  Vähän matkaa kelattuani, siima alkoi hurtata ja kala veti kovati veneestä poispäin.  Siima kireällä, tärkeä opatus.  Yli puoli tuntia sitä väsyteltiin, kävi useamman kerran veneen vieressä ja selkä oli näkyvissä, mutta onnekseni ei potkaissut.  Kalan saatuamme lopulta veneeseen pitkän väsyttelyn jälkeen.  Siinä tuumailtiin että saisko sen koukulla vai mahtuuko haaviin.  No lopulta haavi valmiina ja kala oli väsyksissä.  Niin se mennä luiskahti haaviin ja siitä veneeseen.  Saari oli onneksi niin lähellä, että pidettiin vänkäle haavissa ja ajettiin varmuuden vuoksi omaan rantaan, että ei karkais.  Olipa todella ihme, miten se kesti noin pitkän väsytyksen, eikä päässyt irti.  Pieni ruohikkouistin oli tarttunut suupieleen, ei edes kunnolla suussa.  Ehkä se ei lähtenyt potkimaan sen vuoksi juuri. Eipä ole ennen päässyt tällaista kokemaan.  Kala punnittiin 5,0 kg ja pituus 92 senttiä.  Oli siinä melko yrmy. Leuka on kyllä heti kuin pedolla ainakin. Kala perattiin, fileerattiin ja laitoin suolaan, siksi aikaa, kun haettiin lisää, että saadaan koko painekattilallinen purkkeja ja säilöön. Tuli haukea vieläkin, puolitoistakiloinen ja muutama kilon paikkeilla.  Menihän siinä aikaa, kun kalat saatiin purkkiin, mutta mahtavaa ruokaa talven varalle. Varsinkin, kun luin juttua itämeren lohesta ja taimenesta, kuin vähän niitä Ruosin tervveysviranomaisten mielestä saa käyttää.  Suomessa hyväksytään kymmnenkertainen määrä.  Linkii, josta luin asiasta.  Kyllä nämä sisävesien kalat ovat eri terveellisä.

http://yle.fi/uutiset/ruotsi_varoittaa_lohen_taimenen_ja_silakan_syonnista/6684777

Sain hienon reseptin, joten jaan sen teille, jos vaihtelua haluatte kalasäilykkeisiin.

1 omena kuutioina
2 tomattia kuutioina
Sitruunapippuria
Musta ja valkopippuria

Sipulia kuutioina

Siirappia
Rypsiöljyä
Suolaa

Nämä sekaisin ja kala kuutioiksi ja purkkiin.  Peltipurkit, kannet hyvin kiinni ja kerroksittain kattilaan.  Keittoaika on 90 min.  Senjälkeen kattila järveen, 20 minuutiksi että jäähtyy kunnolla ja paineet tulevat ulos.  Kansi auki, vedet pois ja purkit kuivaan jähtymään.  Herkkujen herkkua.

ry
q

Erittäin hyvää keskikesän juhlaa kaikille lukijoilleni simakupin hymyllä.

Ei kommentteja: