Monipuolinen punajuuri

Punajuuria purkkiin 







Punajuuriliemen tein Rajamäen etikasta 10%.

1,5 litraa vettä
4,5 dl etikkaa
6 dl sokeria (tätä mietin, että kävisköhän joku muu makeuttamiseen, kun sokerista on nyt puhuttu haitallisena makeuttajana)
15 neilikkaa
10 maustepippuria
10 valkopippuria
1 kanelitanko

Keitin reilun viisi minuuttia ja sillä välin siivutin keitetyt punajuuret.  Keitin noita punajuuria 45 min painekeittimessä, mutta huomasin, että puolituntia olis ollut sopiva.  Tuli pehmeitä.  Itse kyllä tykkään kypsistä, mutta toinen satsi hiukan vähemmän keittämistä.
Liemi kaadetaan pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin punajuurten päälle ja vesikattilassa keitetyt kannet tiiviisti päälle.  Viileään säilöön ja siltä namia lautaselle vaikka pelkästään perunan seuraksi.  Tykkään syödä voileipää jossa on juustoa ja niiden päällä punajuurta.  On makukasta.

http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/punajuuri-on-makean-mehukas-juurikas


Kannattaa tutustua oheiseen linkkiin, on muuten todella monipuolinen vihannes tuo punajuuri.

Alla oleva on lainaus kotilieden jutusta.  Punajuuri on todella monipuolinen juuri nuo magnesiu ja sinkki sekä kalsium ovat tärkeitä nivelille ja lihaksille.  Tätä kannattaa kyllä säilöä runsaasti talven varalle.  On ainakin näyttänyt, että kovin paljon ei ole tarjolla kaupoissa joulun jälkeen.  Siihen saakka kyllä löytyy.


Täyttä ravintoa
Ravitsemuksellisesti punajuuri lunastaa paikkansa ruokalautasella. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita, esimerkiksi kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaakin.

Vitamiineja siitä saa mukavasti: beetakaroteenia, C- ja E- vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, joista etenkin punasolujen uudistajaa foolihappoa löytyy runsaasti. Juurikkaan kuitu on hyödyksi elimistölle. 

Vahva väri kertoo punajuuren bioaktiivisista aineista. Energiaa punajuuresta kertyy suunnilleen sama määrä kuin porkkanasta.

Ei kommentteja: