Arvokkaiden vitamiinien säilöntäaika parhaimmillaan

Nyt on paras aika säilöä talteen runsasvitamiiniset luonnon antimet.

Nokkosen säilömiseen on parhaimpia tapoja kuivaaminen tai ryöppääminen.  Nokkosesta otetaan 10-15 cm paloja käsineet kädessä ja laitetaan kuivumaan kuivuriin tai uunipellille.  Kuivaaminen on tapahduttava nopeasti, niin että kokonaan ovat kuivat.  Ryöppäys on parhaiten onnistunut, kun nokkonen on notkeaa ja kauniin vihreää.  

Toinen mikä alkaa juuri olla poimittavaa.  Mustaherukan lehdet. Niistä saa todella C-vitamiinipitoista mehua.  Erittäin hyvää maultaan, kullan keltaista.

Kompostimehu

Muoviämpärillinen (9 l ) löysälti poimittuja mustaherukanlehtiä
Kiehutettua vettä ämpäri täyteen
Sitruunahappoa 100 g (saa apteekista)
Sokeria

Lehtien ja sitruunahapon annetaan olla huoneenlämmössä vuorokauden.  Sen jälkeen siivitään ja 

Ei kommentteja: