Värit pukeutumisessa

Oletko tullut ajatelleeksi, kun valitset itsellesi vaatteita.  Vaikuttaako vaatteen väri, malli, leikkaus, istuvuus, laatu, muoti valintaasi.  Millä perusteella valitset vaatteet.  Oletko huomannut, että joinakin vuodenaikoina on todella vaikea löytää itselle sopivia vaatteita värin vuoksi.

Meillä jokaisella on jonkinlainen sisäänrakennettu värisilmä.  Hyvin usein osuus oikeaan.  Joskun vaatteita sovitellessasi huomaat soviteltavien vaatteiden, istuvan, joidenkin toimivan muuten.  Siinä tuo muotimaailman ongelma onkin.  On ihanne vartaloita, vaatteiden mitoitukset seuraavat tilastollisia mittoja, muodin tuomia värejä, muotimaailman asettamia rajoja.  Muodon luojatkaan eivät aina ole väri- ja tyylioppiin perehtyneitä, ainakin siltä usein vaikuttaa.  Mielestäni tulisi enemmän seurata alueellisia ihmisten vartalonrakenne ja värityypejä.  Sen jälkeen alkaa suunnitella muotivaatteita.  Olen ehdottomasti sitä  mieltä, että alueellisilla ihmisten luontaisilla luonteenpiirteillä, mielenlaaduilla Suomen kokoisessa maassa on valtavat erot.

Keski-Pohjanmaalla on erittäin vaikea saada ihmisille värikkäitä vaatteita.  Varmaan johtuu vanhalta uskonnolliselta ajattelutavalta, perimältä.  Siellä käytetään hyvin paljon harmaata, mustaa.  Korkeintaan juhlavaatteisiin voidaan lisätä hiukan kullan/beigen sävyä. Tumma sininenkin siellä vielä toimii, mutta hyvin tumma.

Savon ihmiset ovat iloisia, värikkäitä persoonia ja siellä taas väri kuin väri vaatteessa on vain hyvä asia. Eteläpohjanmaalla uskon värien olevan vaaleampia sävyisämpiä.  Ehkä näkemys on vain minun, mutta olen hiukan tutustunut maakunta sukkien ja lapasten väreihin ja niissä olen näkevinäni ihmistyyppien vaikutuksen kuviointiin ja väreihin. Tarkoitukseni on tutustua siihen maailmaan tulevana talvena tarkemmin.

Yllä mainitsemastani värimaailmasta vaatteiden valintaan vaikuttavista tekijöistä.  Meidän omat pigmentit ovat suurin vaikuttava tekijä siinä, miltä näytämme neutraalissa punaisessa tai sinisävuisessä punaisessa värissä. Tai kenelle sopii oranssi, vihreä, ruskea. Omien värien tunteminen on todella tärkeää.  Missä väreissä hehkumme.  Siinä on kaiken olemisemme perusta, voimme luoda ympärillemme sellaisen värimaailman, jossa voimme viihtyä, kotona, mökillä, työpaikalla, missä vain olemme.  Omat värimme sopivat jokaiseen paikkaan, jossa värejä voi käyttää.

Musta ja valkoinen eivät ole värejä ja on vain pieni määrä ihmisiä, joille ne todella sopivat.  Tunnetko värimaailmaasi?  Osaatko yhdistellä oikeita värejä toisiinsa? Miten luot naisellisen illuusion ja hehkut?

Kun menin poikani kanssa uimahalliin ja hän oli noin 10-12 vuotias, eikä ollut mitenkään perehtynyt väreihin. Yhtäkkiä hän lausui minulle uidessamme, että äiti, miten sinä näytät noin kauniilta.  Olen nimittäin kylmien värien sietäjä ja siellä oli sinivalot katossa.  Tällaisista kokemuksista kiinnostukseni on herännyt värien vaikutuksesta ihmiseen.  Jotkut ihmiset hehkuvat syksyn väreissä, toiset kevään, toiset kesän ja jotkut talven väriyhdistelmissä.

http://hilkka.cosmopharmas.com


Ei kommentteja: