Vapun viuhkeessa



On se tuo kevät ja vappu.  Voiko sitä sanoin kuvailla, ei voi olla ilman itse paistettuja munkkeja.   Tällä kertaa ajattelinkin tehdä berliininmunkkeja ja päätin kokkeilla aikaisemmin munkkirinkilöiden valmistus menetelmää.  Ohjeessa sanotaan että leivotaan löysästä taikinasta palloja.  En koskaan ole rinkuloitakaan tehnyt pyöreiksi.  Maistuu ne, vaikka eivät ole niin "pyöreitä".  Valmistin löysän berliinimunkkitaikinan.  Otin kilon taikinasta osan ja runsaasti jauhoja, kuten kuvasta näkyy, koska taikina on niin löysää.  Taputtelin levyksi leivinpöydälle ja suuren juomalasin aukolla painelin pyöreitä lituskaisia palloja.  Hetken siinä kohonneena ovat valutautakattilassa rasvassa paistumassa ja ovat lähes pyöreitä.  En ole kovin tarkka aina mallista, koska olen sitä mieltä että maku on tärkein.  Siinä kun rypsiöljyssä paistuvat tulee todella muhkeita, ei kovia eikä kankeita.  Mukavan makuisia ja laitan heti lämpimänä pakkaseen, että sitten pikkuhiljaa otan tarjolle ja laitan pölysokeripäällysteen.

Muuten minun reseptini sokeroiduille munkaille on se, että heti kun on paistanut sokeroi ja laittaa muovipussiin ja suoraan kuumana pakkaseen.  Sitten kun haluaa tuoretta munkkia otta pussin pakkasesta ja laittaa hetkeksi mikroon ei kovin kauaksi aikaa.  Ei ole sokeri sulanut, eikä läträäntynyt ja ovat kuin juuri leivottuja.  Tärkeää siinä on myös tuo, että taikinan tulee olla löysää.  Leivittämiseen menee jauhoja runsaasti mutta maku on tärkein.

Kokeilepas ja kommentoi.

Ei kommentteja: